News

Генетични тестове за рак на специални цени в „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“

Генетични тестове за рак на специални цени в „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“

Генетичен тест за висок риск от поява и развитие на онкологично заболяване с отстъпки до 10% могат да си направят пациентите до края на февруари 2023 г. в болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“. Изследването установява наследствено носителство на мутации, свързани с повишен риск от поява и развитие на рак.

Желаещите могат да направят теста OncoRisk, който изследва гените, чиито мутации са свързани с редица онкологични заболявания, както и със Синдрома на Линч. Това е наследствено състояние, което значително увеличава риска от рак на дебелото черво, рак на ендометриума и други онкологични заболявания.

Повечето от случаите на рак на гърда или на яйчници са причинени от наследствени мутации в BRCA гените. Близо 87% от жените с мутации в един от гените BRCA1 и BRCA2 развиват рак на гърдата, а до 44% от тях развиват рак на яйчниците. За тях е подходящ тестът Genome Breast.

Резултатите са с висока точност и се съпровождат от анализ на клиничен генетик от Медицинския университет в Пловдив. Изследванията се правят по метода на последно поколение сенквениране.

Целта на кампанията е потенциално застрашените от коварната болест да бъдат запознати със здравния си статус, защото информираният човек може да планира по-чести профилактични прегледи при специалисти. Така се увеличава шансът в ранен етап да бъде установено новопоявило се онкологично заболяване, след което и успешно лекувано.

Кампанията има за цел да насърчи обществото да проследява своя здравен статус активно и редовно, тъй като след COVID пандемията случаите на онкоболни нараснаха лавинообразно, обясниха от лечебните заведения.
Освен тест за риск от заболяване пациентите има възможност за още един вид изследване, което позволява при вече диагностицирани пациенти да бъде проследен ефектът от терапия, която провеждат, и при необходимост да бъде насочен към смяна на терапията.

Какво да правят пациентите, ако се установи, че има мутация в някой от изследваните гени? Препоръчителна е допълнителна консултация с клиничен генетик и подходящ специалист спрямо получените резултати, за да получи пациентът адекватна насока за честотата на профилактичните прегледи, както и за допълнителните възможности за действие за предотвратяване на развитие на онкологично заболяване.

Повишаването на здравната култура на обществото и информираността са част от мисията на здравното заведение и екипите, които се грижат за здравето на хората.

За повече информация за генетичните тестове може да се обръщате към дежурните на регистратура на болница „Медлайн“. Ще бъдете насочени към екипа, който ще отговори на вашите въпроси и ще съдейства за изпращане на теста към лабораторията, в която се извършва анализът посочиха медици.

Partnesrs
Alchemist Residence Philippopolis Plastic Surgery - Dr. Angel Enchev Quality of Life Foundation in FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Website by BLGR