Новини

Уроинфекции - цистит и уретрит

Уроинфекции - цистит и уретрит

Инфекциите на пикочните пътища като цистит и уретрит са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания. Епидемиологичните изследвания показват, че всяка втора жена през своя живот е боледувала от уроинфекция. Във възрастта между 20 и 50 години, жените боледуват 50 пъти по-често от уроинфекции в сравнение с мъжете. При жените анатомичните особености създават предпоставки за по-често инфектиране на пикочните пътища с бактерии, които са естествена част от чревната микрофлора.

Кои групи жени са най-предразположени?

Особено внимание заслужават уроинфекциите при бременните жени. При тях уголемената матка притиска пикочния мехур и пикочните пътища и създава благоприятни условия за развитие на инфекции. Също така, при голяма част от бременните жени се откриват бактерии в урината дори без наличие на симптоми за инфекция (т.нар. асимптоматична бактериурия). Нелекуваните уроинфекции през бременността са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане и др.

При жените над 50 години, хормоналните промени, характерни за менопаузата, водят до изменения в урогениталната система, което е предпоставка за чести инфекции на пикочните пътища.

 

Кои са най-честите причини за възникване на уроинфекции?

В 85% от случаите причинител на уроинфекциите е бактерията Escherichia coli (Eшерихия коли). Тази бактерия е част от чревната микрофлора, но при попадане в уринарния тракт тя се прикрепва по стените на пикочните пътища и образува колонии, които предизвикват уроинфекцията. Фактори за възникване на инфекция могат да бъдат: недобра лична хигиена, простуда, приемане на недостатъчно количество течности, задържане на урина в пикочния мехур и др.

 

Защо трябва да се обърне специално внимание на уроинфекциите?

Често след първоначална уроинфекция се появява рецидив - повторна инфекция. Затова се препоръчва приемане на Уринал, който прочиства пикочните пътища от бактерии и по този начин предотвратява повторната поява на инфекцията. При някои жени се стига и до хронифициране на заболяването – боледуване няколко пъти годишно, което може да има и по-тежки последствия.

 

Как да разпознаем урологичните инфекции и възпаления?

Уроинфекциите са сравнително лесни за диагностициране заради ясните си симптоми:Често уриниране (над 6 пъти дневно) Парене по време на уриниране Бавно, болезнено, трудно уриниране Неотложност за уриниане (спешни позиви за уриниране) Кръв в урината Болка ниско долу в коремната областПри боледуващите от хроничен цистит нуждата от уриниране е почти постоянна, както и болката в долната част на корема.

 

Как се лекуват циститът?

Лечението на цистита е медикаментозно и се назначава от лекар. Обикновено трае между 3 и 7 дни и не е непременно антибиотично. Хроничният цистит изисква прилагане на комплексна терапия. Профилактични мерки за защита на пикочните пътища трябва да се вземат от всички жени, но най-вече от тези, които боледуват от цистит повече от два пъти годишно.

За профилактика на заболяването лекарите препоръчват ежедневно приемане на достатъчно количество течности, както и редовно освобождаване на урината – поне на три часа. Важно е да се носят топли дрехи, да се избягва притискането на коремната област с колани, тесни дрехи и др.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil
Интернет страница от БЛГР