Новини

Хирургията на Медлайн с нова методика за премахване на хемороиди без разрези

Хирургията на Медлайн с нова методика за премахване на хемороиди без разрези

Отделението по хирургия в болница „Медлайн“ първо в Пловдив започна прилагането на метода THD за безинцизионно (б.а.-без разрези) премахване на хемороидалните възли. При този метод под ехографски доплеров контрол се извършва т.нар. Трансална хемороидална дезартеризация (THD), като се прекъсва кръвотокът към възлите. Методът е сравнително нов за нашата страна и е подходящ за пациенти с II до IV стадий на болестта и особено при кървящи хемороиди, посочи д-р Милко Милушев.

Хирургът поясни, че артериите, които доставят кръв до хемороидите са обикновено шест на брой. С този метод всяка от тях се открива със специално изработен инструмент, свързан с доплеров ехограф и се прошива над възела, като по този начин той престава да се пълни с кръв. Излишната лигавица се нагъва със спираловиден шев и се издърпва в червото (т.нар. мукопексия). Така се постигат две цели - ликвидиране на хемороидалния възел и едновременно с това - на лигавичния пролапс.

 

 

Работи се над зоната, където са рецепторите за болка, поради което следоперативните неприятни усещания са значително редуцирани. След интервенцията пациентът може да има чувство за недоизхождане и лек преходен анален дискомфорт, а кървенето е рядко усложнение. Процедурата се извършва с обща или спинална анестезия. Следоперативно в първите дни се препоръчва диета с разнообразна храна, богата на фибри и минимум два литра течности на ден.

Хемороидалната болест е едно доста разпространено и социално значимо заболяване, което може силно да влоши качеството на живот. От него страдат около 10 % от хората, като е по-често при мъжете. Свързано е с вродена слабост на съединителната тъкан и се провокира от нарушения в редовния ритъм на дефекация, от застоял живот или състояния и дейности с повишено вътрекоремно налягане (при упорит запек, тежък физически труд, бременност). Често е срещано при „седящи” професии - шофьори, служители в офиси и др. Основните симптоми са постепенно нарастващи възли в областта на ануса, спонтанна или при изхождане болка, сърбеж, кървене, което понякога може да причини тежка анемия.

Симптомите постепенно се засилват с времето. В еволюцията си хемороидалната болест минава през 4 стадия, като в тежките степени заболяването е свързано с пролабиране (изпадане) на ректалната лигавица през ануса. Описано е още от Хипократ и оттогава е лекувано по различни консервативни (б.а.-с лекарства) и хирургични методи. Класическите оперативни техники отстраняват възлите радикално, но това често е свързано със значителна болка след интервенцията. Съществуват и голям брой алтернативни техники, всяка от които има своите предимства и недостатъци.


Всички пациенти, които страдат от хемороиди, могат да се консултират с д-р Милушев на тел: 0887/803-168 или със специалистите от отделението по хирургия в МБАЛ „Медлайн“-Пловдив на тел: 0877/211-160.

Оперативен метод за премахване на хемороиди без разрезиОперативен метод за премахване на хемороиди без разрези
МБАЛ Медлайн
Д-р Милко МилушевД-р Милко Милушев
Хирургия
Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР