Новини

Комбинираната терапия при диабет пази и от сърдечно-съдови усложнения

Комбинираната терапия при диабет пази и от сърдечно-съдови усложнения

Д-р Николай Ботушанов - МБАЛ Медлайн:
"Комбинираната терапия при диабет пази и от сърдечно-съдови усложнения"

Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората с това заболяване в световен мащаб да се увеличи рязко. Основната причина за смъртност при него са сърдечносъдовите усложнения, които се проявяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Затова се приема, че диабетът е равностоен на коронарната болест на сърцето, което означава, че рискът от сърдечен инцидент за човек, който е преживял инфаркт и при пациент, който има само захарна болест, е абсолютно еднакъв. Рискът от тези заболявания е от два до четири пъти по-висок при диабетиците в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена с повече от 10 години.

Отдавна е в миналото тезата, че при диабета намаляването на кръвната захар е единственото и достатъчното условие за предпазване от усложнения. Когато се провежда лечение на диабета, ние не трябва да мислим само за намаляване на нивото на неговата кръвна захар, а трябва да се подхожда комплексно, заяви д-р Николай Ботушанов, началник на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“. Това означава контрол на храненето и теглото, на кръвното налягане, на холестерола. Задължителна е промяната в начина на живот, като Индексът на телесното тегло трябва да е между 18 и 25. Много е важно пациентите да се откажат и от тютюнопушенето.

Терапията също се базира на комбиниран подход, защото е подходящ за всички лекуващи се. Той се прилага от средата на миналия век и чрез него може да бъде намален сърдечносъдовият риск при диабет. След 2000 г. се появиха нови групи медикаменти, което позволи комбинацията да става все по-богата и по-богата. В момента всички групи медикаменти могат да бъдат комбинирани помежду си, а най-важното е, че хипоглекимиите са рядко явление.

Лечението с метформин е задължителен момент и засега този продукт запазва първата си линия в терапията. Тъй като вече се преминава и към други медикаменти, стъпката на оценка трябва да бъде по-скоростна и темпова. Пациентът трябва да се изследва често и да се взема решение, за да се компенсира гликираният хемоглобин. Ако целите не се постигнат за 3 месеца, се налага да се коригира лечението на втори тип захарен диабет. Разбира се, като всеки медикамент и при този има нежелани лекарствени реакции – алергии, леко гадене, което отшумява бързо.

В България за диабета съм категоричен, че пациентите имат достъп до най-съвременното лечение в най-разумен срок и в най-голяма степен на реимбурсация, изтъкна д-р Ботушанов. Той отбеляза, че в САЩ пациентите плащат дори за инсулина, а това е животоспасяващ продукт. В нашата страна причината да не се предпише даден медикамент на пациент е или негово, или лекарско нежелание, или означава, че някъде се е скъсала връзката помежду им. У нас разполагаме с инсулин, имаме средства за неговото инжектиране – всички пациенти са на писалки, получават и тестлентички. Инсулиновите помпи са разрешени вече за по-широк кръг хора, не само за деца до 18 г. В частта захарен диабет държавата няма нещо, което да не е направила и не бива да се оплакваме от нищо. Не разполагаме все още със сензори за измерване на кръвната захар и болните си ги купуват от чужбина, но скоро и този въпрос ще се реши.

"Затова мога да заявя, че диабетът не е присъда, но пациентите трябва да се научат да живеят с тази диагноза и да съблюдават добър контрол, каза известният пловдивски ендокринолог, каза д-р Ботушанов. - За целта лекарят и пациентът трябва да си партнират, но специалистът е този, който води своя болен и му показва кое трябва и кое е възможно."

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР