Новини

Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците

Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците

Д-р Николай Ботушанов, МБАЛ Медлайн:
"Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличи риска за здравето на диабетиците"

"Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, но рискът за пациентите със захарен диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими да прекарат заболяването тежко", посочи началникът на Ендокринология в МБАЛ Медлайн д-р Николай Ботушанов.

Той цитира Уинстън Чърчил, който при началото на десанта в Нормандия по време на Втората световна война, казва: „Това не е краят, това дори не е началото на края, това е само краят на началото.“ Неговите думи могат да се отнесат до ситуацията с коронавируса. Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат предписаното им лечението под наблюдение от личен лекар и при необходимост от ендокринолог.

"Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима, заради промените в имунната система, множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на захарния диабет", посочи д-р Ботушанов.

"При диабетиците, рискът да получат сериозни усложнения е значително по-голям. Малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено, болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази", подчерта ендокринологът.

Затова с облекчаване на мерките, пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве. Според д-р Ботушанов, в краткосрочен план, рискът е много голям и неговата препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това, диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.

"Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото", отбеляза д-р Ботушанов. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки – маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.

В момента екипът на Ендокринология в МБАЛ Медлайн залага на комуникация от дистанция с пациентите си. Става дума за хора с временна декомпенсация в резултат на диетична грешка, стрес и липсата на физическа активност.

За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.

Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според д-р Ботушанов, по-голяма част от пациентите със захарен диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.

 

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР