Новини

Все повече дами проверяват гените си, за да се предпазят от рак на гърдата

Все повече дами проверяват гените си, за да се предпазят от рак на гърдата

Карциномът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (25 % от всички злокачествени новообразувания) и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания. Затова все повече и повече жени намират за необходимо да разберат дали са носители на така наречените гени за предразположеност към развитие на рак на гърдата (BRCA1 и BRCA2), каза хирургът в МБАЛ „Медлайн“ д-р Грую Мишев. Неговият богат почти половинвековен опит го е сблъскал с десетки хиляди пациентки.

Според водещия хирург медицинската наука вече дава шанс на жените да си направят необходимите изследвания и да разберат до колко са застрашени от заболяването. Такъв тест се прави и в болница „Медлайн“ в партньорство с фирмата за генетични тестове NMGenomix, посочи д-р Мишев. Той уточни, че всяка дама, която разбере, че е носител на такъв ген, първо трябва да се консултира със специалист генетик, който да прецени тази информация в контекста на здравна семейна история.

Въз основа на резултатите пациентката може да реши, че за нея е подходящо по-агресивно хирургично лечение на тумора, ако има вече поставена диагноза, или превантивна реакция под формата на мастектомия и отстраняване на яйчниците, за да се предотврати евентуална поява на рак на гърдата.

Невъзможно е да се определи защо в един или друг случай е възникнал рак на гърдата. Може да се говори само за определени рискови фактори с различна степен на сигурност.
Медицината е единна в становището си, че най-важният рисков фактор е възрастта:

  • Преди 39-годишна възраст - 1 от 231 развива рак (по-малко от 0,5% риск).
  • 40 до 59 - 1 от 25 развива рак (4% риск).
  •  60 до 79 - 1 от 15 развива рак (приблизително 7% риск).

С възрастта рискът нараства поради факта, че „износената“ имунна система вече не може ясно да открива и премахва клетъчните аномалии, обясни хирургът. Като цяло обаче се твърди, че ракът на гърдата, който се появява преди 40-годишна възраст, има тенденция да бъде по-агресивен от този, който се появява при пациенти след 40-те.

„Съществен рисков фактор за развитие на рак на гърдата е и наличието на онкоболни в семейството на жената. Това обаче изобщо не означава, че всяка форма на рак на гърдата при ваш роднина автоматично увеличава риска от развитие на тази патология при вас, предупреди лекарят. - Например, ако баба ви е била диагностицирана с рак на гърдата на 75-годишна възраст, това не означава, че имате повишен риск от развитие на рак на гърдата. Най-вероятно баба ви е била една от тези 15 жени във възрастовата категория, при която ракът се появява поради стареенето на имунната система и нейното регулиране.“

Другият рисков фактор е свързан с унаследяването на гена, отговорен за появата на рак на гърдата, независимо от възрастовите промени:

  • Ако майка, сестра или дъщеря има рак на гърдата.
  • Ако много поколения членове на семейството са имали рак на гърдата или рак на яйчниците.
  • Роднини с рак на гърдата в относително млада възраст (под 50).
  • Роднини с рак на двете гърди.

Генът може да се предава както от майката, така и от бащата, макар при мъжете да се среща, но много по-рядко. Ако един от родителите е носител на мутация в посочените гени, тогава рискът за унаследяването му е 50%. Рискът от развитие на рак зависи от спецификата на генетичната мутация, проявата й в семейството, както и от характеристиките на самия организъм, от начина на живот и факторите на околната среда. Рискът от развитие на рак на гърдата в такива семейства варира от 40 до 80%.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР