Новини

Пациентите с диабет са сред най-застрашените от грипа – вижте защо

Пациентите с диабет са сред най-застрашените от грипа – вижте защо

В сезона на острите респираторни заболявания едни от най-засегнатите са пациентите с хронични заболявания и най-вече тези с респираторни и метаболитни. При тях е повишен рискът от усложнения, някои от които с фатален изход, каза началникът на Отделението по Ендокринлогия в МБАЛ „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев.

От метаболитните най-разпространен и с определяща роля за тежко протичане на инфекцията е захарният диабет (ЗД). При него са характерни множество придружаващи заболявания като сърдечно-съдови болести, артериална хипертония, затлъстяване, повишен холестерол, атеросклероза. Това изисква задължително да се предприемат мерки за предпазване от предстоящата сезонна грипна вълна. За тези пациенти е характерно много по-бързото заразяване, по-тежкото протичане и най-вече по-честите усложнения от вирусните инфекции. Това много често налага прегледи при специалисти и хоспитализации в инфекциозни отделения, когато водещата причина е грипното заболяване, или в ендокринология и кардиология. Препоръката е при липсата на противопоказания да бъдат имунопрофилактирани спрямо или лекувани със специфични противогрипни препарати още в първите 48 часа от започване на заболяването. За да бъде ефективна ваксинацията, е необходимо да се постави поне месец до срещата на хората с грипния вирус. Затова е най-добре у нас тя да се направи през есенните месеци, най-късно до края на ноември.

Пациентите със ЗД е уместно да бъдат обучавани относно контрола на кръвната захар по време на инфекцията. Те трябва да бъдат в тясна връзка с лекуващите ги ендокринолог, кардиолог, пулмолог и инфекционист с оглед комплексното повлияване на инфекциозния процес, но и на хроничните заболявания. Ненавременното лечение и неправилното поведение много често водят до остри усложнения на диабета, налагащи интензивно лечение и понякога с риск от фатален изход. Важно е диабетиците да бъдат информирани за начина на поставяне на ранна диагноза, за да търсят специализирана лекарска помощ и да започнат комплексно лечение. Хроничните заболявания трябва да се поддържат в компенсирано състояние.

Не на последно място са и правилата за спазване на висока лична хигиена и превенция от инфекциозни заболявания като се ограничават срещите с много хора в затворени помещения и се носят маски, особено при посещение в поликлиники, болници, в обществения транспорт и пр. От огромно значение е поддържането на напрегнат имунитет чрез здравословно хранене, спорт, прием на комбинирани витамини, на природни имуностимулатори като черен бъз, клеев сироп и др. Честите клинични и лабораторни изследвания биха осигурили по-пълна информация на лекарите и пациентите за статуса на организма на болния, сред които и наличие на витаминен дефицит.

Грипът, както е добре известно, е вирус, който не се повлиява от антибиотична терапия при отсъствието на бактериална инфекция. Затова непреднамереното и неправилното им използване би усложнил общото състояние чрез предизвикване на дисбактериоза и компрометиране на имунния отговор, вместо да спомогне за правилното лечение.

Гаранция за бързото оздравяване без или с възможно най-малко усложнения е ранната диагностика и комплексно лечение от екип специалисти, обобщи д-р Георгиев.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР