Отделения

Хирургично отделение в МБАЛ Медлайн

Център за лечение на хемороиди в болница Медлайн

Център за лечение на хемороиди

Прегледът за хемороиди започва с ректално туширане. Това е манипулация, на която особено мъжете след определена възраст трябва да се подлагат ежегодно. Изключително прост и бърз метод, Първо се оглежда ануса за наличие на фисури и външни хемороиди. След това лекарят опипва вътрешността на ректума. При мъжете преценява също твърдостта и гладкостта на простатата, наличието на възли. При жените ректалното туширане обикновено се прави едновременно с гинекологичен преглед.

Хемороидалните възли присъстват в организма на всеки човек. Тяхната функция е да помагат на аналния сфинктер при задържането на газове и фекалии. Те представляват т. нар. кавернозни (пещеристи) тела от съединителна тъкан и мускулни влакна, покрити от лигавицата на правото черво и аналния канал. Разположени са на прехода между артериалните и венозни съдове. При състояния, които водят до повишено налягане (запек, бременност, заседнал живот и т.н.т) или при генетична предразположеност, лигавицата се разкъсва и се наблюдава кръв в изпражненията. Важно е да знаете, че от хемороидите изтича артериална кръв (ясна, алена).
Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се намират на прехода между правото черво и аналния канал, а външните хемороиди - между аналния канал и околната кожа.

Хемороидите са често срещано заболяване както при мъжете, така и при жените. Около половината от населението до 50 годишна възраст е с хемороиди. Трудно е да се установи реалната им честота, тъй като те често не водят до поява на оплаквания. Когато обаче оплакванията са налице, най-важното е да се потвърди със сигурност, че проблемът е точно от хемороидите. А също трябва да се знае, че наличието на хемороиди не изключва възможността да има и друго заболяване. Кръв в изпражненията се наблюдава при различни аноректални проблеми(фисура, фистула), при хронични възпалителни чревни заболявания, сексуално преносими заболявания, при полипи и злокачествени заболявания. Така, че задача номер едно е да се изклчючат всички други заболявания.

Това, че знаете, че от години имате проблем с хемороидите, не значи, че спокойно може да пропускате профилактичните прегледи на дебелото черво, които ще ви предпазят от развитието на рак например. Това е особено важно, ако кръвта е тъмна, ако има слуз в изпражненията, ако те са с променена форма.
След като диагнозта е поставена от специалист, той трябва да предложи и решението.

Ако наистина сте направили всичко, което се препоръчва - променили сте стила си на живот към повече активност, здравословно хранене, по-добра хигиена, но въпреки всичко възпалените хемороиди наистина влошават качеството ви на живот, то наистина е време да потърсите хирурга.

При вътрешни хемороиди може да се приложи амбулаторен метод - т.нар. Rubber band ligation. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан “умира” и отпада след около 5-6 дни. Този метод може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка.

При външни хемороиди лечението е винаги хирургично - хемороидектомия

Оперативните методи се основават на един основен принцип - намаляване на кръвния ток към аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидална тъкан. Премахването на хемороидите може да стане с механичен съшивател. С него се изрязва циркулярна лента от хемороидалната тъкан непосредствено над аналния канал и се поставят два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица. Тези операции обикновено се извършват със спинална анестезия, тоест пациентът е в съзнание.
Методи като криотерапия(чрез замразяване) и склерозиране остават в миналото.

За да е наистина успешна операцията за премахване на хемороидите, тя трябва да се извърши от специалист в болнични условия при добро обезболяване и при покриване на риска от инфекция.

Като всеки прост и евтин метод има редица ограничения. С този метод може да се изследва едва 6-8 см от ректума. Под 10% от колоректалния карцином се диагностицира с този тест.Така, че нормалният резултат не изключва наличие на проблем в останалата част от червото.

НЕОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДИ

В клиниката по хирургия се работи по методика за неоперативно отстраняване на хемороиди - връзково лигиране. Самият метод е с 50 годишна давност утвърден в страните с традиции в колопроктологията . Факт е, че 80 % от британските хирурзи работещи по проблема го предпочитат като метод на избор. В гайд лайн на Американската Асоциация на Коло-Ректални Хирурзи - ASCRS, лигирането е посочено като метод на избор за неоперативно лечение на хемороиди 1,2,3 степен.

Самият метод се състои в пристягане на конкретен хемороидален възел в основата , чрез малък гумен пръстен. До 7-8 дни пръстена отпада заедно с пристегнатият възел. В резултат се постига същият ефект както и при оперативното лечение, симптомите на болеста изчезват . Процедурата трае 10-15 минути влючително и прегледа, не е необходима предварителна подготовка.

Малко анатомични и физиологични пояснения

Роля на ануса (анален канал) е да осигури нормална и комфортна дефекация, да осъществи задържането на фекалии и газ в ректума до момента на дефекацията. Тази му функция – желаното задържане на фекалии , газове и отделянето им по желание се нарича континенция. 

Аналният канал е мускулна тръба с дължина 3-5 см.В горният си край той преминава в ректума, в долният си край се отваря навън. В горния край на аналният канал под лигавицата му се намират струпвания на специална тъкан под формата на възглавнички изградена от множество кръвоностни съдове, гладки мискулни влакна и еластични елементи и поради това имаща възможността да набъбва при кръвонапълване. Тази тъкан е локализирана главно на три места стоящи едно срещу друго на едно ниво. Тези малки възглавнички представлзват вътрешните хемороидални възли. Те са нормално съществуваща анатомична единица. Те служат за плътното затваряне на аналният канал и осъществяването на континенцията и също така предпазват аналните сфинктери по време на изхождане.

Определение на заболяването

Наличието на симптоми от страна на вътрешните хемороидални възли - кървене, изпадане навън на лигавица, зацапване на бельото, тъпа болка и други, е болестно състояние което се нарича хемороиди - термин добил широка популярност сред специализираните и неспециализирани среди.

В края на аналният канал се намира друго струпване на подобна хемороидална тъкан. Тя се обозначава като външни хемороидални възли.Те нямат отношение към континенцията.

Причини

 • "заседнал" начин на живот
 • бременност
 • наднормено тегло
 • запек
 • беден на баластни вещества хранителен режим
 • наследствено предразположение
 • чернодробни заболявания

Изява

Симптоми при хемороидите са най-често кървене след изхождане, дискомфорт в аналната област до тъпа болка след изхождане, сърбеж около ануса, зацапване на бельото с изпражнения.Трябва да се отбележи, че това могат да бъдат и симптоми на други заболявания, сред които и някои злокачествени затова наличието на тези симптоми налага преглед от хирург и понякога допълнителни изследвания, които отхвърлят или потвърждават наличието на съпътстващи заболявания.

Стадии на хемороидите

Хемороидите се класифицират в 4 стадия.

 • Първи стадии са тези които кървят след изхождане - Мековати възелчета, които се намират в аналния канал.
 • Втори стадий са частично изпадащите извън ануса, но спонтанно прибиращи се - Възли, които се подават извън ануса при напъване, след което се прибират бързо, спонтанно.
 • Трети стадий са тези които изпадат, и трябва да бъдат прибирани с ръка след което се задържат в аналният канал - Възли, които се прибират обратно в ануса с помощ.
 • Четвърти стадий са трайно изпаднали и дори прибрани изпадат отново сами - Добре видими възли извън ануса, които не могат да бъдат прибрани обратно навътре.

Лечение на хемороиди

Възможнотите за трайно лечение могат да бъдат разделени на две гупи.

 • Първата включва неоперативните процедури.
 • Втора група включва оперативните процедури.

Неоперативните процедури са: лигиране с гумени пръстени, деструкция чрез замразяване, склерозиране, инфраредкоагулация.
Оперативните процедури представляват изрязване на част или цялата хемороидална тъкан, за което има разработени редица методи.

* Показанията за оперативно лечение са хемороиди в четвърти стадии.
* Всички други могат да се лекуват с консервативни методи и е редно да се започне лечението от тях.

Още нещо трябва да се добави по тази тема , а именно не всяка болка , дискомфорт в ануса се дължи на хемороиди. Често зад тези симтоми се крие анална фисура , полип , доброкачествени или злокачествени заболявания на ректума или ануса , затова преди да се започне лечение е по-добре да се извърши преглед при специалист , за да се спести излишно неудобство от неадекватно лечение или закъсняло такова , което закъснение може да е фатално в определени случаи.

 

И накрая, няколко препоръки как да се предпазим от хемороиди:

 • Приемайте богата на целулоза храна!
 • Избягвайте пикантни храни и подправки!
 • Приемайте поне 1,5 литра течности дневно!
 • Създайте си навик за редовно изхождане и добра хигиена!
 • Не влизайте в тоалетната с вестник, за да избегнете продължителното седящо положение.
 • Не се напъвайте!
 • Използувайте влажна тоалетна хартия или кърпички!
 • Консултирайте се с Вашия лекар при ползване на медикаменти без рецепта!

 

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР