Отделения

Пластична, естетична и реконструктивна хирургия - МБАЛ Медлайн

Гастрален пръстен = Стомашен пръстен

Целта на операцията гастрален пръстен за инсталиране на стомашна лента е рязкото намаляване на приема на храна, и съответно намаляване на количеството на консумираните калории. Това се постига чрез налагане на специален пръстен (стомашна лента), в горната част на стомаха, точно под хранопровода. Поставеният пръстен придава на стомаха формата на пясъчен часовник.

Схема на операцията (в ляво-преди операцията, в дясно- след операцията)

 1. стомах
 2. хранопровод
 3. дванадесетопръстник
 4. линия на монтиране на пръстена на стомаха
 5. малка камера над пръстена
 6. пръстен
 7. съединителна тръба
 8. клапа(порт)

Между малките и големи части от стомаха се създава стесняване с диаметър около 1 см. Горната част на стомаха над пръстена има обем само 15-20 мл (т.е. количеството на храната, която може да го запълни целия е просто... една супена лъжица). Приетата храна незабавно запълва малкия стомах и предизвиква много бързо чувството за ситост. По този начин човек може да яде малко храна в даден момент и общият брой на калории намалява рязко, и така започва да губи тегло.

Стомашна лента, която се наслагва върху стомаха, е сложно устройство с хидравлична система (Фигура 2).

Устройство на стомашната лента: пръстен, клапа(порт), съединителна тръба.

Хидравличната система на лентата е маншет, който се монтира върху вътрешната повърхност на пръстена и който може да набъбне. С помощта на съединителната тръба маншетът се съединява с устройство, наречено "клапа"(порт).Клапата се намира под кожата на корема. Портът има за цел чрез него да се запълни цялата система с течност (солен разтвор).Запълването на системата с разтвор довежда до това,че вътрешният лумен на пръстена намалява. И обратно-отстраняването на част от течността от системата, води до увеличаване на лумена. По този начин ние имаме възможност точно да регулираме просвета на лумена, в зависимост от нуждите на отделния пациент.

Регулирането на стомашния пръстен не става веднага при операция гастрален пръстен,а 2 месеца по-късно, само след като пръстенът добре се укрепи в тъканите. Технически погледнато, такова регулиране е много просто -на клапата се прави пункция с тънка игла през кожата, и в него се въвежда около 5 мл течност. Тази процедура е безболезнена и отнема около 3-5 минути.Понякога за по-прецизно регулиране на просвета на лумена се налагат няколко корекции.

След налагането на пръстен на стомаха се изисква специална диета. Този режим , се изразява в това, че не може едновременно да се приемат твърди храни и да се пият течности. Фактът, че течността се разрежда с храна ,може да доведе до изчезване на ефекта от операцията. Така, че трябва да се пие преди хранене или 1-1,5 часа след хранене. Неспазването на този принцип ще доведе до намаляване на ефективността от операцията.

Днес, операцията за налагане на пръстен на стомаха се извършва без разрез, чрез няколко пункции (лапароскопски припокриващи се пръстени). Ходът на операцията се наблюдава на специален телевизионен екран - монитор. Така съвременната операция се нарича лапароскопско гастрален пръстен. Предимствата на такава операция, в сравнение с традиционната хирургия, която се извършва чрез разрез е , че има висок козметичен ефект, безболезнено протичане на следоперативният период и няма нужда да се лежи на легло , а много бързо настъпва пълно възстановяване на пациента.

Какви са предимствата на пръстена на стомаха (стомашни ленти)

 1. Гастрален пръстен - по-малко травматичен метод, в сравнение с други за хирургично лечение на наднормено тегло, тъй като целостта на стените на стомашно-чревния тракт не се нарушават.
 2. Гастрален пръстен - това е единственият метод, който позволява прецизно регулиране на диаметъра, чрез ограничение в следоперативния период.
 3. Този метод на операция е напълно обратим. Ако изведнъж, по някакви причини, трябва да премахнете лентата , анатомията на стомашно-чревния тракт се възстановява веднага и напълно. При други операции , като например вертикалната гастропластика, за възстановяване на първоначалното състояние се изисква реконструктивна хирургия.
 4. Тъй като "гастрален пръстен" е направено чрез пункции, продължителността на престоя в болницата е много кратък,а възстановяването в следоперативния период е най-бързо от всички хирургични лечения.
Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР