Отделения

Ендокринология - Отделение в МБАЛ Медлайн

Ендокринна система

Ендокринната система е съставена от жлези с вътрешна секреция, които се намират в различни части на човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, наречени хормони, които се отделят направо в кръвта. Чрез кръвта, хормоните се разнасят до съответните органи като регулират техните функции.

Жлези с вътрешна секреция са - хипофизата, щитовидната жлеза, околощитовидните жлези, надбъбречните жлези. Отделни участъци от задстомашната жлеза и половите жлези функционират като жлези с вътрешна секреция. Хормоните на ендокринните жлези регулират основните жизнени процеси в човешкия организъм - обмяна на веществата, растежа, развитието, размножаването, влияят върху човешкото поведение.

Хипофизата

Разположена е под междинния мозък.Състои се от два основни дяла – преден и заден.Повечето хормони на хипофизата се синтезират в предния и дял.Те контролират секрецията на хормони от други ендокринни жлези.
Два от хормоните на предния дял активират дейността на половите жлези (семенниците и яйчниците) и повишават количеството на отделените от тях полови хормони.Хипофизата отделя и хормони, които също повишават секрецията на хормони от щитовидната жлеза и кората на надбъбречните жлези.Хипофизата отделя хормон, който стимулира образуването и отделянето на майчиното мляко, и друг, който стимулира образуването на кожния пигмент меланин.

Щитовидна жлеза

Намира се около началото на трахеята, под щитовидния хрущял на гръкляна.Тя регулира обмяната на веществата и развитието.Хормоните на щитовидната жлеза съдържат йод.Ако във водата или в храната не се съдържа достатъчно количество йод, щитовидната жлеза силно разраства и причинява т.нар. ендемична гуша (характерно заболяване за даден географски район).

Един от хормоните на щитовидната жлеза се нарича ТИРОКСИН. Недостатъчната му секреция в детска възраст води до изоставане в умственото и физическото развитие - кретенизъм.

Приемането на таблетки с йод по лекарско предписание и на йодирана сол намалява риска от това заболяване.Секрецията на по-голямо от нормалното количество тироксин от щитовидната жлеза предизвиква Базедова болест - отслабване на организма, изпъкване на очите, повишена нервна възбуда.

Повишената секреция на хормони от щитовидната жлеза води до намаляване на отделянето на отговорния за синтеза им хормон на хипофизата.Така намалява и секрецията на тироксин - осъществява се обратна връзка.Това е основен принцип в регулацията на дейността на жлезите с вътрешна секреция.

От щитовидната жлеза се отделя и хормон, който оказва влияние върху обмяната на калций. Нарича се калцитонин и стимулира образуването на костите.

Околощитовидни жлези

Това са 4 малки телца с големината на оризово зърно, разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза.Те отделят хормон, който влияе върху калциевата и фосфорната обмяна.Повишената секреция води до намаляване на съдържанието на калций в костите и те стават чупливи.При понижено отделяне на хормон калцият в кръвта намалява, при което възбудимостта на мускулатурата се повишава и възникват гърчове.


Полови жлези (яйчници и тестиси)

Освен полови клетки - яйцеклетки и сперматозоиди, отделят полови хормони.

Активната дейност на половите жлези - отделянето на полови хормони, предизвиква настъпване на пубертета. Това е преходна възраст, в която се формират характерните признаци на женския и мъжкия пол. Настъпват и промени в психиката.

Стихването на дейността на половите жлези се означава като климакс (климактериум, критична възраст). При него се ускорява, процесът на стареене, което доказва значението на половите хормони за жизнените процеси.

  • Женските полови хормони са естрогени и прогестерони. Основният женски полов хормон е естарадиолът. Той стимулира развитието и функциите на женските полови органи, формирането на вторичните женски полови признаци. Естарадиолът се отделя от обвивката на фоликулите и регулира цикличните процеси в женскатаполова система. Прогестеронът е основният прогестин и се отделя от жълтото тяло, което се образува на мястото на спукалия се зрял яйчников фоликул. Прогестеронът има важно значение за протичане на бременността. Недостатъчното количество на прогестерон може да доведе до спонтанно абортиране на плода. Той участва също в регулацията на цикличните изменения в женската полова система.
  • Мъжките полови хормони се наричат адрогени. Най-важният адроген е тестостеронът. Той стимулира развитието и функцииите на мъжките полови органи и формирането на вторичните мъжки полови белези. Силно стимулира белтъчния синтез. Намалената секреция на тестостерон от семенниците води до заболяване, известно ка евнухоидизъм - слабо развитие на първичните и вторичните полови признаци.
Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР