Отделения

Ендокринология - Отделение в МБАЛ Медлайн

Остеопороза

С възрастта, плътността на костите намалява заради постепенната загуба на структурни вещества от скелета. Значителна загуба на минерали - състояние, известно като остеопороза, прави костите крехки и чупливи.

Заболяването се среща предимно при възрастните жени вследствие на хормоналните изменения след менопаузата, но може да се прояви и при мъжете.

Милиони хора страдат от остеопороза. От тях 80% са жени, преминали през менопаузата, въпреки че болестта засяга и мъже и по-млади жени. Тя води до счупвания, предимно на гръбнака, таза и китката. До 70-годишна възраст към 40% от жените поне веднъж са имали фрактура, причинена от остеопороза.

Заболяването често протича без симптоми, докато не се стигне до счупване след падане. Ако гръбначните прешлени обаче се износят и деформират, може да се появи болка в гръбнака. Други признаци са разклащане на зъбите, прегърбване и кифоза (изкривяване на горната част на гръбнака и поява на старческа гърбица). Степента на остеопорозата се определя чрез сканиране на костната плътност.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

 • Женски пол и принадлежност към бялата раса
 • Ранна менопауза преди 45 год.възраст настъпила по естествен път или в резултат на оперативно отстраняване на яйчниците
 • Старческа възраст-70-75 год
 • Недостатъчен внос с храната на калций и фосфор
 • Тютюнопушене
 • Злоупотреба с алкохол
 • Прекомерна употреба на кафе-повече от 5 чаши дневно
 • Продължително обездвижване
 • Наличие на определени заболявания-посочени при вторичната остеопороза
 • Продължително лечение с кортикостероиди

.

СИМПТОМИ

В ранните стадии костна загуба обикновено няма външна изява и изразени симптоми.
С напредването на процеса, могат да се появят следните признаци и оплаквания:

 • болки в гърба
 • загуба на височина
 • приведена поза
 • счупвания на прешлени
 • счупване на китки
 • счупване на шийката на бедрената кост
 • счупване на други кости

КАК СЕ РАЗВИВА ОСТЕОПОРОЗАТА

Костната плътност се увеличава през детството, юношеството и няколко години след това. Постоянно се образуват нови костни клетки, а старите се разрушават. Обикновено костите са най-плътни и издръжливи през 30-те години. Остеопорозата (означава „порести кости") възниква, когато костното вещество се руши по-бързо, отколкото се формира нова тъкан. С навлизането на жената в менопаузата костите й губят от своята плътност. Заболяването настъпва в резултат на естествения спад в нивото на естрогена, който помага на организма да усвоява калция. След климактериума ускоряването на минералната загуба в костите повишава риска от остеопороза. Но при възрастните мъже тези изменения протичат доста по-бавно.
Усвоеното от организма количество калций също играе важна роля за скоростта на образуване и рушене на костното вещество. Ако не го приемате в достатъчно количество чрез храната и нивата му в кръвта не отговарят на нуждите на други жизненоважни органи (сърце, нерви и мускули), тогава клетки, наречени остерокласти (разрушители на костното вещество), освобождават калций от костите и това ги прави крехки и чупливи.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

• Имате вероятни симптоми на остеопороза, например болки в гръбнака или таза и сма-ляване на ръст.
• Страдате от заболяване или приемате лекарства, които увеличават риска от остеопороза.
• Наближавате менопаузата, а през целия си живот сте били изложени на множество рискови за болестта фактори.

 

МЕРКИ, НАМАЛЯВАЩИ РИСКА

Приемайте адекватно количество калций и витамин Д.
Не пушете - тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата.

Помислете за хормонална заместителна терапия - тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол.
Избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций.
Ограничете кофеина - умерената употреба на кофеин - около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗАТА:

МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ
Има за цел да да намали костната загуба да запази и увеличи съществуващата костна маса:
- хормонални препарати, съдържащи естроген-пият се по схема след консултация с акушер-гинеколог;
- препарати, съдържащи калций
- препарати, съдържащи витамин Д
- средства, влияещи на костното ремоделиране;

НЕМЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ
Има за цел подходящ двигателен режим и повишен внос с хранителните продукти на калций и фосфор. Такива храни са млякото и млечните произведения, черният дроб, рибата, рибеното масло.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР