Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Въпрос: на 18 години сам и искам да си сложа импланти.това че сам толкова млада би ли ми навредило по някакъв начин?

Отговор:  СИЛИКОНОВИ ИМПЛАНТИ- НАУЧНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ В края на 2006 година стана ясно, че след десетгодишна забрана дамите в Щатите отново ще могат да си поставят силиконови имплантанти на бюстовете. Това беше официалното решение на американските здравни служби и по-точно на FDA( Aгенция за храните и лекарствата).
Преди около десет години, без да е научно доказано със сериозни проучвания, че поставянето на силиконови импланти увеличава риска от злокачествени заболявания, Агенцията налага забрана за употребата на такива импланти на територията на САЩ поради наличие на такива съмнения.
Какво се случва за последните десет години?Първо, понастоящем качеството на имплантантите е значително подобрено и всяка лицензирана компания, която произвежда импланти, се задължава да следи за състоянието на имплантанта и за здравето на притежателката му.И второ, проведени са стотици сериозни проучвания в САЩ и в много други страни, чиято крайна цел е да се докаже дали силиконовите импланти наистина са свързани с увеличен риск от рак на гърдата и автоимунни заболявания(заболявания, при които се образуват абнормни имунни клетки, насочени срещу собствените клетки на организма).
Изводите: Силиконовите импланти са напълно безопасни стига да са произведени от лицензирана компания и да са поставени правилно от опитен хирург.
В Щатите броят на жените със силиконови импланти на гърдите според последни проучвания е над 4 милиона(около 3% от възрастното население от женски пол), като около 80% от операциите са единствено с естетична цел и 20%- реконструктивни(за възстановяване след отстраняване на жлезата). Може да си представите, че толкова горе-долу е половината население на България.
При първите опити за увеличаване на гърдите със силикон, които датират от края на 40те години на 20ти век, в тялото на жените е въвеждан свободен немедицински силиконов гел, които влизал в контакт с тъканите на организма. Това е нещо недопустимо в наши дни. Но дори и при тези първи опити в много случаи е нямало никакви странични ефекти. Сега силиконовият гел е поставен в химически инертна еластична капсула, която е изключително устойчива на опън и натиск. Дори и да се случи невъзможното и капсулата да се разкъса, силиконовият гел е с висока кохезивност, тоест не се разтича в околните тъкани, така че не може да влияе на размножаването и диференцирането на клетките на организма.
В САЩ NCI (Национален Институт по Въпросите на Рака) прави дългогодишно контролирано проучване върху 13 500 пациентки със силиконови импланти в гърдите като ги сравнява с пациенти на пластичните хирурзи, които са имали друга форма на хирургия, невключваща импланти. Категорично не се открива никакво увеличение на заболеваемостта от рак на гърдата при пациентките със сликиконови импланти в дългогодишен аспект. Това е доказано и за други видове злокачетвени тумори- от съединителна тъкан, гастроинтестинални и т.н.т. Същото важи и за автоимунните заболявания. Дори честотата им е по-малка в групата с импланти.
И все пак, ракът на гърдата е много сериозно злокачествено заболяване, за което всяка жена трябва да се профилактира чрез мамография, независимо дали е със или без силиконови импланти. От гледна точка на по-добрите възможностите за мамография е по-добре имплантът да се поставя не директно под жлезата, а под гръдния мускул. Така поставен, имплантът не пречи на тази жизненоважна понякога диагностична процедура.
Искрено ваш д-р Енчев

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil
Интернет страница от БЛГР