Новини

Болестта на Мениер e рядко заболяване на вътрешното ухо

Болестта на Мениер e рядко заболяване на вътрешното ухо

Болестта на Мениер е невъзпалително заболяване на вътрешното ухо, в което са разположени периферните нервно-сетивни клетки на равновесната и слуховата функция.

За заболяването е характерна следната триада:

  1. периодичен връщателен световъртеж, придружен от гадене и повръщане;
  2. намаление на слуха и шум в едното ухо;
  3. нарушено равновесие.

Кризата настъпва след стрес, физическо или умствено напрежение, а понякога и при пълно здраве. При някои от болните тя се предшества от силен шум в ухото или други предвестници. Заболяването е едностранно и много рядко може да се засегне другото ухо. Болните лежат на тъмно, повръщанията не облекчават състоянието им. Очите са затворени, за да се спре въртенето на предметите.

При първите случаи слухът се подобрява след преминаване на пристъпа. Затова намалението на слуха се нарича флуктуиращо. По-късно обаче настъпва трайно слухово увреждане, без да се стигне до пълна глухота. То се придружава от шум в засегнатото ухо. Пристъпът трае от няколко часа до едно денонощие.

Болестта на Мениер е много рядко заболяване, но подобни симптоми се срещат при много други състояния, които се кръщават като мениеров синдром, мениероподобен синдром, лабиринтопатия и др. Така например шийната остеохондроза (шипове в шията) има сходна симптоматика, но и определени отличителни белези. При нея е налице замайване, свързано с определена позиция на главата, а не връщателен световъртеж. При замайването таванът и леглото се люлеят, но предметите не кръжат около болния.

Също така липсва намаление на слуха, макар че може да има шум в ушите. По време на грипни епидемии (най-често грипен вирус тип В) може да се получи вестибуларен невронит - това е загуба на равновесие с гадене и повръщане без намаление на слуха. При съдови кризи (високо или ниско артериално налягане) също може да има замайване, шум в ушите, нестабилно равновесие, но слухът не се променя. При тумори в малкия мозък и вътрешния слухов проход може да се нарушат слухът и равновесието, но липсват пристъпи и състоянието на болния постепенно се влошава.

От казаното дотук следва да кажем, че шума в ухото и пристъпите от нарушено равновесие могат да са свързани, но дали става въпрос наистина за болестта на Мениер, трябва специфично отоневрологично изследване.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil
Интернет страница от БЛГР