Отделения

Разширени вени на крайниците

Разширени вени на крайниците - Откъде идва този проблем и как да си помогнем?

По цялото си продължение вените са снабдени с клапанчета, които се отварят, за да пропуснат кръвта към сърцето, след което се затварят, за да не се връща кръвта обратно. Но когато вените се разширяват, в някои случаи „малките вратички" престават да се затварят добре. В резултат кръвта се задържа в областта на краката, оттук и усещането за тежест ...

С годините проблемът се задълбочава, защото заседялата кръв разширява все повече вените.
Статистиката сочи, че всеки втори човек, страдащ от разширени вени, не отива на лекар и поне първите пет години влачи болката си стоически. А истината е, че трябва да потърсите съвет при специалист по флебити и разширени вени, който да ви прегледа и да ви предпише лекарство с цел укрепване на венозните стени, подобряване на кръвообращението. Обикновено тези препарати са на растителна основа и вие може да ги използвате продължително време.

Хубаво е също да носите ластични чорапи и колани, но трябва сериозно да помислите и за начина си на живот.

ВНИМАНИЕ!!!

От разширени вени могат да се получат сериозни усложнения:

 • Варикозни язвии рани в близост до разширена вена, които се предизвикват от минимален удар. В много случаи от подобна рана се влиза в болница, лечението трае от 9 месеца до 2 години, като рецидивите са често срещани.
 • Флебит и белодробна емболия - задържането на кръвта в краката благоприятства образуването на съсиреци, оттук и опасността със запушване на вените, т. е. флебит.
 • Острият тромбофлебит на подкожните вени на краката е най-често срещаното усложнение, която поразява около 40 на сто от възрастното население. Предразполагащите фактори за това страдание са наднорменото тегло, бременността и наследствеността. Развитието на острия тромбофлебит може да се провокира от най-различни фактори - травма, нарушение на съсирваемостта на кръвта, вирусна инфекция, повишено физическо натоварване, както и недостатъчни по вид и количество витамини, приемани с храната. Клиничните прояви на това заболяване са характерни. Засегната вена е изключително болезнена, зачервена, топла и подута. Не рядко се повишава и температурата - до 37-37,5°С.
  Появява се умерен оток на крайника. Понякога се наблюдава бързо разпростиране на тромба по вената. Такъв вид тромбофлебити се наричат възходящи, прогресиращи. Острият тромбофлебит е сериозно заболяване, което не бива да се подценява. Възможно е тромбът да достигне по-дълбоко разположените вени и да предизвика тромбоемболия, свързана с откъсване на част от него и попадане в белодробната артерия. Впоследствие е възможно да се развие инфарктна пневмония.
  Ето защо още при първите признаци болният трябва да се настани в болнично заведение за изясняване на обема на пораженията.
  Как е възможно да се предотврати това опасно страдание?
  Преди всичко чрез отстраняване на основната причина - варикозното разширение на вените. Съвременната медицина разполага с пълно диагностично и лечебно оборудване за бързо, безопасно и козметично лечение на тази патология. Оперативната намеса е безопасна, радикална и осигурява козметичен ефект. Кожните разрези са миниатюрни, при което се коригира недостатъчната клапанна проводимост на засегнатите вени, като със специални устройства те се премахват. Едновременно се назначава и противовъзпалителна и антикоагулационна терапия.
  При болни със занемарени форми на болестта се използва специална ендоскопска техника на вмешателство. Ако вече има прояви на острия тромбофлебит, необходимо е веднага болният да се обърне към хирург, който да определи правилната тактика на лечение.
  При локализация на болестта в областта под коляното е възможно да се приложат консервативни методи на лечение: еластични бинтове, противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, препарати, които намаляват съсирваемостта на кръвта и такива за местно въздействие - троксевазин, индометацин и други.
  Но ако процесът засегне и бедрото, необходима е спешна хирургическа намеса.
  Съвременната медицина има солиден арсенал от средства- за лечение и профилактика на острия тромбофлебит, но ефективността на всичко предприето зависи и от своевременно взетите мерки.

Краката изискват грижи и внимание. Не пренебрегвайте сигналите, които ви подават те. Малките оплаквания след време могат да прераснат в сериозен проблем.

Кръвоносни изменения по краката - мрежесто разширени вени по краката

През пролетта когато отпаднат покривалата отново излизат на показ краката. Но какво може да се направи ако мрежесто разширените вени по краката помрачават настроението? Какво представляват мрежестите разширени вени?

Мрежестите (наричани още метличковидни или микроварици) разширени вени по долните крайници медиците определят като подтип на варикозата - заболяване при което се разширяват венозните съдове. При оглед на долния крайник специалистът установява повърхностно разположени мрежовидно разклонени малки венички. Те са изпълнени с кръв и затова се забелязват като нежни светлочервени разклонения от кръвоносни съдове, тъмносини жилковидни шарки или червеникави петна. Лекарите смятат, че от 29% до 40% от жените страдат от това явление.

Как се образуват мрежестите разширени вени?

Мрежестите разширени вени могат да бъдат конституционално обусловени като последица от намаляване на контрактилитета и увеличаване на съединителнотъканните елементи в съдовата стена. Наред с унаследената предраположеност, липсата на физическа активност, жега и настъпили хормонални промени (бременност, критическа възраст при жените), приемането на хормонални медикаменти, противозачатъчни средства, наднормено тегло благоприятстват развитието им.

Заболяване ли са показващите се мрежести разширени вени?

Мрежестите разширени вени биха могли да насочат вниманието на лекаря към сериозно съдово заболяване. По тази причина пациенти с този вид варикоза трябва да бъдат прегледани от специалист. Ако лекарят, след прегледа, изключи причини с тежки последици, то това е «само» козметичен дефект.

Какво е решението на този проблем?

Дори този вид разширени вени да представляват само „неестетични” кръвоносни съдове и да не крият никаква опасност за засегнатите, това не е в състояние да успокои повечето жени. Това обстоятелство по-скоро се усеща като нарушаване на личния комфорт, тъй като те са принудени доброволно да се откажат от посещаване на плажове, да се обличат модно и още много други неща. Тези жени имат голямото желание да се подложат на ефективно и нетравматично лечение.

Терапевтични възможности

Лечението на мрежестите разширени вени включва два различни метода. Една от възможностите, е склерозирането на венозния съд, което е част от радикалното лечение на този вид разширени вени. Свежда се до изкуствено предизвикване на белег т.е. втвърдяване на малките венозни съдове. Направо във вената се инжектира алкохолоподобен склерозиращ агент. Тези склерозиращи средства предизвикват по химичен път увреждане на вътрешната стена (ендотела) и асептичен възпалителен процес на кръвоносния съд с последващо запушване. След време, по този начин, разширения венозен съд се превръща в съединителнотъканна нишка, която за разлика от кръвоносния съд не се забелязва. Това е и целта на склерозиращото лечение. Резултатът е толкова успешен както и при оперативното отстраняване на цялата засегната подкожна вена. Този лечебен способ се провежда в амбулаторни условия и не е необходимо да се правят разрези. Обикновено са необходими няколко лечебни сеанса. При склерозиращото лечение се постига 80-90% желано закърняване на засегнатите венозни съдове.

Втората възможност е лечението с лазерни системи, които се използват в определени случай – при съвсем повърхностни отделни малки (до 0,1 mm в диаметър) пръснати разширени вени, които лазерът е в състояние да ги направи незабележими. Успехът е сравним с този на склерозиращото лечение. Лекуващият лекар сам преценява, дали подлагането на лечение с лазер в частност е алтернатива на лечението чрез склерозиране на съда.

Мрежестите разширени вени възникват в зависимост от типа на кожата и развитието им не винаги може да бъде предотвратено. Все пак някои мерки оказват благотворно въздействие върху кръвоносните съдове на краката.

Мерките, които е смислено да се предприемат са спорт: (плуване, гимнастика, джогинг, каране на велосипед), масаж върху кожата със специална суха четка, и всичко което стимулира кръвообращението. Правете „контрастен душ” т.е. редувайте рязко топла със студена вода в продължение на няколко минути.

Добър ефект има поемането на много течности, тъй като водата, сока, билковия и плодовия чай подпомагат обмяната на веществата в организма. Следете теглото си. Разширените вени се стимулират от жегата. Тъй като топлинaта разширява кръвоносните съдове лекарите не препоръчват горещите вани и слънчевите бани.

Имайте предвид, че правилната консултация по повод на Вашия индивидуален проблем е възможна само с лекар-специалист. Само той може да разреши Вашия проблем.
Склерозиращата терапия на вените или прибягването до определени видове хирургични намеси, са едни от малкото мерки, които в много от случаите се оказват удачни за отстраняването на разширени вени. Хирургичните методи на лечение са подходящи само при силно разширени вени, при недостатъчност на клапния апарат и при наличие на трофични промени, рецидивиращи варикофлебити и кървене от варикозни вени. Решението за оперативна намеса се взема от специалист по съдова хирургия.

Компресионното лечение с ластични превръзки или носенето на специални чорапи са съществени лечебни мерки, които подкрепят до голяма степен ограничаването на страданието и предпазват от развитието на усложнения.

Ползата от медикаментозно лечение е спорна, но в отделни случаи медикаментите могат да успокояват или тонизират съдовете. Нито таблетките, нито мазилата могат да отстранят разширените вени.

Воденето на правилен начин на живот и провеждането на общи физиотерапевтични процедури е полезно при всеки стадий на страданието. Особено като профилактика или в началото на варикозните промени, а в по-късните стадий тези мерки ще намалят вероятността от развитието на усложненията на хроничното венозно заболяване.

Общите мерки и самолечението си поставят следните цели:

1. Избягване на причините за застой на кръвта във вените на долните крайници. Стимулиране на венозния отток.

2. Подобряване на обмяната на веществата в кожата.

3. Укрепване на инервацията на кръвоносните съдове.

4. Избягване на факторите, които влошават движението на кръвта във венозната система.

5. Укрепване на мускулатурата на краката.

6. Избягване притискането на вените, което ограничава дренажа им от долните крайници.

Избягвайте:

⇒ продължителното заседяване, особено в положение, при което столът притиска кръвоносните съдовете в задколянната ямка. Продължителното застояване повишава налягането във вените на краката, което води до формиране на разширени вени.

⇒ честото или продължително навеждане на тялото напред в поза на превиване в ханша;

⇒ силната спастична кашлица. Тя предразполага към повишеното венозно налягане.

⇒ твърде силното притискане на съдовете, напр.: когато повдигате или носите тежести;

⇒ тясното облекло (напр.три четвърти чорапи);

⇒ продължителното излагане на горещина, което води до отпускане на тонуса във вените и до набиране на течност в съдовете;

⇒ подводен масаж, енергичните масажни процедури със суха четка. Те причиняват допълнително дразнене.

⇒ обувките с високи токчета. Те оказват вредно влияние като намаляват позитивната роля на мускулната дейност т.е. пречат на венозния отток;

⇒ запекът, който причинява повишено налягане във венозната система като оттичането на кръвта през вените е затруднено.

⇒ затлъстяването, което подпомага формирането на разширените вени;

⇒ тютюнопушенето при което се приемат съдови токсини, а те допринасят за нарушения на съдовата стена (умора на съдовете);

⇒ кръстосването на краката е вредно поради притискане на съдовете. Избягвайте продължително пътуване с кола или самолет!

⇒ по възможност приемането на противозачатъчни средства.

Придобийте полезни навици

⇒ поставяйте колкото се може по-често краката на високо. Повдигането на краката намалява налягането във вените, а с това и венозния застой, и благоприятства венозното оттичане към сърцето. Внимавайте да не оставате продължително време в принудителна поза с пречупен ханш. В статично положение честото раздвижване на краката и изпъването им е полезно. Добре е и, когато лежите краката да са поставени по-високо от главата и да раздвижвате ходилата. Полезно е и заставането на челна стойка.

⇒ Спете с поставени на подложка крака. Поставете през нощта под тях одеяло, сгънато на цилиндрична възглавница. Това малко ще облекчи състоянието им. Клекналата поза е по-добра от седящата (в Япония и Индия разширените вени са рядкост!).

⇒ Когато вашата работа изисква продължително да сте седнал или прав, правете кратки почивки с упражнения (движете пръстите си при леко повдигнати и изпънати долни крайници: редувайте сгъването и разгъването им). Ходенето бос или с налъми подпомага функцията на мускулите на ходилата. Носете удобни обувки с ниски токчета. Плувайте често. Полезни са разходките сред природата. Карайте колело.

⇒ Умереното излагане на слънце или УВ-лъчи подобрява кожната функция. Вредно е да прекалявате.

⇒ нанасяне на тънък слой крем срещу разширени вени върху краката.

⇒ хранете се рационално т.е. храната да е богата на витамини, а ако сте с наднормено тегло – нискокалорична. Поддържайте нормално тегло.

⇒ правете упражнения - колкото по-високо от земята са краката, толкова по-малко е натоварването на вените, толкова по-лесно и свободно кръвта се оттича от краката.

Водни процедури

По принцип топлата вода разширява вените и затова не се препоръчва. В хладка вода вените се свиват, натоварването им е по-малко.

⇒ правете „контрастен душ” т.е. редувайте рязко топла със студена вода в продължение на няколко минути.

Ако това не е по силите Ви тогава:
⇒ изправени топете краката си във ваничка с хладка вода, като изваждате краката си от водата, така както щъркела го прави. Този сеанс продължава около две минути. Тази процедура е противопоказана обаче при заболявания на пикочния мехур, бъбреците или половите органи

⇒ При чувство за повишена температура в краката, компресът с охладена кал или охладена извара успокоява. Ползването на сауна не се препоръчва. Ако стоенето в сауна е силно желано, трябва да се прецени мястото в самата сауната така, че краката да не висят надолу, а да бъдат повдигнати.

Най-новите медицински методи срещу разширените вени - 01 ноември 2007

1. Лазерна терапия
Малките капилярни съдове могат да бъдат лекувани със специален лазер. При това светлинната енергия се превръща в топлинна и така трансформира хемоглобина и повърхностните съдове се слепват. След лечението червеникавите съдове стават синкави. След три-четири седмици кожата става безупречна.

2. Минифлебектомия
Подходяща за повърхностно разположени варици. Специална сонда се разполага във вената посредством неголям разрез и се придвижва до края й. Малки кукички се закачат за вената и я придърпват. Две седмици след процедурата се носят стягащи чорапочащници.

3. Стрипинг
Метод , който се прилага при по-тежките случаи. Тук съдовете се отстраняват оперативно. Възможно е получаване на кръвоизлив след операцията и в тези случаи пациентите задължително престояват в болнично заведение.

4. Радиовълнова терапия
Нов метод, който позволява лекуване на тежки варици за 15 минути. Под местна упойка се прави малък разрез на вената. Въвежда се миниатюрен катетър, който след въвеждане на анестетик се прокарва във вената. Посредством движението на кръвта той се одръпва от съдовата стена. При обратното издърпване катетърът излъчва радиовълни. Възниква температура от 90 градуса, при която съдът се стопява и изчезва. До седмица след това трябва да се носи стягаща превръзка.

5. Микрооблитерираща пяна
При големи спукани капиляри или при малки варици директно в съда се впръсква течност, която спира кръвния поток и води до слепване на съдовите стени. Затворената вена се елиминира и постепенно изчезва. Често се налага повторение на процедурата.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР